Dewaele Vastgoeddiensten © 2024

Zicht op het water, dicht bij de binnenstad

13 juli 2018

De Brusselse Kanaalzone schudt zijn grauwe verleden af. Vooral op en rond Tour & Taxis volgen de nieuwe ontwikkelingen elkaar aan een hoog tempo op. Het nieuwe project RIVA maakt letterlijk de brug naar de Brusselse binnenstad.

Langs de Akenkaai in Brussel zijn de bouwwerken voor RIVA gestart. Projectontwikkelaar Extensa bouwt er 139 wooneenheden. Vlak ernaast is Beliris ook begonnen met de bouw van de Picardbrug, die de Havenlaan zal verbinden met de Willebroekkaai. "Eigenlijk maakt de brug deel uit van RIVA, want de funderingen van de brug zijn in het woningcomplex verwerkt", weet Stefaan Coucke van het makelaarskantoor Dewaele Vastgoedgroep.

De nieuwe brug is niet alleen een troef voor de toekomstige bewoners van RIVA, ze zorgt ook voor een betere ontsluiting van Tour & Taxis, de grote, gemengde site waar de Vlaamse overheid recent zijn intrek heeft genomen in het Herman Teirlinckgebouw. Vanuit het Noordstation ontstaat er met de brug een korte en zachte - want verboden voor autoverkeer - verbinding naar Tour & Taxis. "En zo schuiven de puzzelstukken hier stilaan in elkaar", vervolgt Stefaan Coucke. "De grootste troef van RIVA is zonder twijfel de ligging. Er is het zicht op het water en de nabijheid van de bruisende site Tour & Taxis. Met het Noordstation heb je dan weer een belangrijk mobiliteitsknooppunt op wandelafstand. Maar via de nieuwe brug is het ook maar een kwartiertje wandelen naar de Dansaertwijk. De Brusselse binnenstad is dus ook vlakbij."

Ondergronds komt een parking voor 120 wagens. Vanuit de ruime fietsenstalling is er voor de bewoners een directe toegang tot de Akenkaai en de Picardbrug. De duurzaamheidsambities van het project liggen hoog. Zo zal het gebouw voldoen aan de Brusselse passiefnormen. Op de hoogste daken komen zonnepanelen terwijl op de tussenliggende niveaus groendaken worden voorzien.

Met een divers aanbod mikt Extensa op een breed publiek. "Het aanbod van wooneenheden gaat van studio's over een-, twee- en drieslaapkamerappartementen tot erg luxueuze penthouses", zegt Stefaan Coucke. "De oppervlaktes liggen tussen 42 en 140 m²." Extensa voorziet een hoogwaardige afwerking van de appartementen, met onder meer keukens van het Belgische Mape, sanitair van Villeroy & Boch en kranen van Grohe. "De prijzen liggen tussen 150.000 en 550.000 euro", zegt Stefaan Coucke. "Maar reken voor een klassiek tweeslaapkamerappartement op een prijskaartje van ongeveer 300.000 euro." Hij merkt nog op dat meer dan de helft van de kopers uit Vlaanderen komt. "Voor een project in Brussel is dat behoorlijk veel", aldus Coucke. "Maar het is gezien de ligging niet onlogisch. RIVA ligt in het noorden van Brussel. Vanuit Vlaanderen rijden veel pandelaars langs deze kant de hoofdstad binnen."

Stadsdeel in volle ontwikkeling

De herinrichting van de Brusselse kanaalzone past in de trend van "waterfront" ontwikkelingen. Met een mix van wonen, werken, bedrijvigheid, culturele hot spots en aangename publieke ruimte wordt verloederd gebied er omgevormd tot een aantrekkelijke en gegeerde stadswijk. "Zicht op water doet vastgoed verkopen", weet Stefaan Coucke. "Dat heeft met uitzicht te maken, met rust, met ruimtegevoel. Het is toch een heel andere beleving dan een appartement in een doorsneel straat waar je uitkijkt op andere woningen of appartementen."

Coucke wijst nog eens op het belang van Tour & Taxis als motor voor de vernieuwing in de buurt. "In andere delen van Brussel, bijvoorbeeld in Anderlecht, spreekt men ook over herontwikkeling van de Kanaalzone. En daar zie je inderdaad ook nieuwe ontwikkelingen, maar dat is toch absoluut niet vergelijkbaar met wat er rond Tour & Taxis gebeurt. Denk aan het nieuwe museum in het oude Citroëngebouw. Of aan de Gare Maritime op Tour & Taxis zelf, waar een voormalig goederenstation een hele nieuwe invulling krijgt. Het gebied is dus wel nog in volle ontwikkeling, maar het zijn allemaal projecten die de leefbaarheid en de aantrekkelijkheid van de wijk nog zullen verhogen. Daarom ben ik er ook van overtuigd dat kopers van een appartement in RIVA zullen mogen rekenen op een gunstige waardeontwikkeling van hun pand."

Verspringende hoogtes voor licht en zicht

Het ontwerp van RIVA is van de hand van het Brusselse bureau Architectes Associés, dat onder meer ook tekende voor de herontwikkeling van de Leopold-toren in Evere. Het opteerde voor drie bouwvolumes met verschillende hoogtes. Zo haalt Architectes Associés maximaal het zonlicht binnen in het project. Met dezelfde ingreep zorgt het architectenbureau er ook voor dat de meeste appartementen uitzicht hebben op het kanaal. Tussen het hoofdvolume en de nieuwe brug leidt een monumentale trap naar de wandeldijk langs het kanaal. "Langs de waterkant is er ruimte voorzien voor enkele horecazaken", vertelt Stefaan Coucke. "In totaal omvat het project ongeveer 1.000 m² commerciële ruimte."

De architecten kozen voor een gevel in een heldere natuursteen en aluminium raamkozijnen. De terrassen volgen een verspringend patroon. Dat geeft de gevel een interessant ritme en het heeft ook als doel om alle terrassen zo veel mogelijk van de zon te laten genieten. De balkons zijn samengesteld uit helder beton, voorzien van glazen leuningen die de bewoners beschermen tegen de wind rond het kanaal.

Artikel uit het magazine Ik Ga Bouwen.

Zoekt u vastgoed op een unieke ligging nabij het centrum van Brussel? Dit is uw kans! Spring gerust binnen in ons kantoor of maak een afspraak, wij helpen je graag verder!

Tags:

Gerelateerde posts

Zoekopdracht

Dewaele zoekt voor jou

Een ruim bedrijfspand, een villa in 't groen of een appartement aan zee. Laat ons weten wat je precies zoekt en ontvang als eerste het meest recente (en discrete) aanbod in je mailbox. En dit nog voor het op de vastgoedwebsites wordt gepubliceerd!

Zoekopdracht bewaren Bekijk het aanbod

Wij maken gebruik van cookies om jouw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij tracking- en advertentiecookies te gebruiken om jouw websitebezoek persoonlijker te maken. Ben je benieuwd naar deze gepersonaliseerde advertenties? Klik dan op “Akkoord”(met ons privacybeleid). Lees meer

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.