Dewaele Vastgoeddiensten © 2024

Rent to buy: een slimme deal

25 juli 2019

Het is een gekend zeer. Veel huizen noteren in een prijsklasse die voor jonge tweeverdieners zelfs met een voltijdse baan niet of nauwelijks haalbaar is. Met Rent to Buy lanceert Dewaele een fonkelnieuw concept: het huurhuis van je dromen kan je na een vooraf bepaalde periode aankopen. De huurgelden die reeds betaald zijn in deze periode dienen als voorschot op de aankoopprijs. In Izegem kaapten Kenny en Celine onlangs de primeur weg.

Hoe verliep jullie zoektocht naar een eigen woonst?

Kenny: “We huurden al een poos. Eerst een appartement, later een huis. Dat huurhuis was echter nauwelijks geïsoleerd, helemaal afgeleefd en bestond uit een verzameling kleine, donkere vertrekken. We hadden het een beetje gehad met huren, reden waarom we stilaan naar een koopwoning begonnen uit te kijken. Maar de prijzen vielen tegen… Via onze ouders kwam ik op het spoor van Rent to Buy, helaas wisten we niet of het concept ook voor onze regio gold. Speurwerk op het internet leidde ons naar het kantoor van Dewaele Izegem. Daar ontvingen we direct alle informatie die we nodig hadden: tot drie keer toe hadden we met makelaar Bert Delhuvenne een uitvoerig gesprek.”

Kan je iets vertellen over het huis waarop het Rent to Buy-concept van toepassing was?

Kenny: “Een moderne rijwoning, net gebouwd en afgewerkt, in een rustige verkaveling. Energiezuinig en volledig geventileerd. De ruime, open leefruimte vol licht sprak ons meteen aan. Bovendien was er een mooie tuin, met de belofte dat de bouwpromotor die – als toegift – nog zou aanleggen. We hebben niet getwijfeld en de knoop meteen doorgehakt, want er waren nog andere kapers op de kust.”

Wat vind je van het concept?

Kenny: “Rent to Buy is aantrekkelijk doordat je voor een vooraf bepaalde periode mag huren. Huurgeld betalen voor een huis dat het jouwe kan worden, geeft een flinke extra drive: huren wordt hier synoniem met investeren. Waar anderen misschien eerst willen ontdekken of het huis hun cup of tea is, hebben wij meteen ook de aankoopbelofte getekend – zo zeker waren we van onze keuze. Doordat de huurgelden als voorschot dienen, kopen wij binnen twee jaar een huis dat we ons anders niet hadden kunnen veroorloven, of waar sprake was geweest van nog flink wat opknapwerk. Eind 2019 is onze autolening terugbetaald, zodat we een nieuwe lening kunnen aanvragen bij de bank. Twee jaar lang huur betalen, bewijst bovendien onze kredietwaardigheid. Dat de prijs van het huis intussen is vastgeklikt en niet mee kan stijgen met de markt, geeft ons trouwens een heel gerust gevoel. En in de tussentijd leren we de buurt al kennen: ook mooi meegenomen!”

Twee jaar lang huur aflossen, bewijst je kredietwaardigheid

Waarom kiezen voor Rent-to-Buy?

Met Rent to Buy sla je twee vliegen in één klap. Je krijgt zowel de kans het huis van je dromen te huren, als de belofte om het na een welbepaalde periode te mogen aankopen. De huurgelden gaan allerminst verloren: ze worden simpelweg afgetrokken van de aankoopsom.

Voordelen voor de koper:

  • Je krijgt meer tijd om de aankoopsom bij elkaar te sparen.
  • Je krijgt de kans om te ontdekken of het huis wel geschikt is voor jou.
  • Je leert de buurt en je buren al kennen nog voor je het huis gekocht hebt.
  • Bij aankoop van de woning gaan de huurgelden niet verloren, wat bij een gewoon huurcontract wel het geval is.
  • De aankoopprijs wordt op voorhand vastgelegd: interessant, want hij stijgt niet mee met de marktprijs, indexering, …

Voordelen voor de bouwpromotor:

  • Aantrekkelijke formule om voornamelijk jonge koppels en gezinnen te bereiken.
  • Hefboom om minder bekende of aantrekkelijke wijken weer in de kijker te werken, op voorwaarde dat ze enigszins omkaderd zijn door de aanwezigheid van bijvoorbeeld crèches, sportfaciliteiten enz.

Meer weten over Rent-to-Buy?

www.dewaele.com/wat-is-rent-to-buy

Tekst: Katrien Bonne

Foto's: Marc Wallican

Tags:

Gerelateerde posts

Zoekopdracht

Dewaele zoekt voor jou

Een ruim bedrijfspand, een villa in 't groen of een appartement aan zee. Laat ons weten wat je precies zoekt en ontvang als eerste het meest recente (en discrete) aanbod in je mailbox. En dit nog voor het op de vastgoedwebsites wordt gepubliceerd!

Zoekopdracht bewaren Bekijk het aanbod

Wij maken gebruik van cookies om jouw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij tracking- en advertentiecookies te gebruiken om jouw websitebezoek persoonlijker te maken. Ben je benieuwd naar deze gepersonaliseerde advertenties? Klik dan op “Akkoord”(met ons privacybeleid). Lees meer

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.