Dewaele Vastgoeddiensten © 2024

Singles jagen prijzen van flats omhoog

19 januari 2017

Nog nooit zijn in Vlaanderen meer huizen en appartementen gekocht en verkocht dan vorig jaar. Vooral het aantal alleenstaanden die een kleine flat willen kopen, is fors gestegen. Gevolg: een appartementje met één slaapkamer is meer dan 6 procent duurder geworden.

Een appartement van 60 à 65 vierkante meter groot, niet al te luxueus, één slaapkamer: ziedaar het type vastgoed dat het afgelopen jaar het meest in popularieit gestegen is. Samen met de vraag steeg ook de prijs van zulke flats. In Vlaanderen werden die gemiddeld 6,4 procent duurder, van 152.000 naar 168.000 euro. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische federatie van notarissen.

De hypotheekrente stond zo laag dat massaal veel mensen de stap hebben gezet om een appartement of huis te kopen vorig jaar. "Er was een stijging van bijna 14 procent in het aantal transacties in Vlaanderen", zegt Bart Van Opstal van Notaris.be. "Dat is het beste jaar sinds we zijn beginnen meten in 2009."

Singles en beleggers

"En de vraag naar eenkamerappartementen steeg het sterkst omdat er veel meer alleenstaanden zijn dan vroeger", zegt Filip Dewaele. "Die hebben vaak een beperkt budget, maar zo'n eenkamerflat is voor hen interessant om te kopen." Naast de singles hadden ook beleggers, die vastgoed kopen om het door te verhuren en er zo inkomesten uit te halen, hun oog laten vallen op flats met één slaapkamer. "Die renderen beter dan een appartement met twee slaapkamers. Daarvoor zul je misschien 100 euro per maand meer huur krijgen, maar de aankoopprijs is meteen ook een stuk hoger."

De prijs voor een gewoon woonhuis bleef in 2016 stabiel in Vlaanderen: 0,8 procent erbij in vergelijking met 2015. "Als je rekening houdt met de inflatie van 1,7 procent is dat zelfs een lichte daling", zegt Van Opstal.

Tekst: Tom Le Bacq, Het Nieuwsblad woensdag 18 januari 2017

Tags:

Gerelateerde posts

Zoekopdracht

Dewaele zoekt voor jou

Een ruim bedrijfspand, een villa in 't groen of een appartement aan zee. Laat ons weten wat je precies zoekt en ontvang als eerste het meest recente (en discrete) aanbod in je mailbox. En dit nog voor het op de vastgoedwebsites wordt gepubliceerd!

Zoekopdracht bewaren Bekijk het aanbod

Wij maken gebruik van cookies om jouw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij tracking- en advertentiecookies te gebruiken om jouw websitebezoek persoonlijker te maken. Ben je benieuwd naar deze gepersonaliseerde advertenties? Klik dan op “Akkoord”(met ons privacybeleid). Lees meer

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.