Dewaele Vastgoeddiensten © 2024

Preventieve controles liften

29e05fceccc244ccb16e8a57a93d34a2
Sofie Demeulemeester
Legal manager
04 maart 2022
Belgie

In de meeste gebouwen, en zeker in de moderne, is er een lift aanwezig. Een lift is een onderdeel van de mede-eigendom en dus de gedeelde verantwoordelijkheid van alle mede-eigenaars. Het is in ieders belang dat de lift steeds naar behoren werkt en veilig is voor alle gebruikers. Daarom werd er omtrent liften een juridisch kader gecreëerd. We geven je hierover meer informatie!

Wettelijk verplicht

Om de veiligheid van liften in gebouwen te garanderen, zijn er meerdere wettelijk verplichte maatregelen voorzien, dit zowel voor nieuwe liften, als voor oudere liften die gemoderniseerd moeten worden. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt of deze liften enkel voor privédoeleinden worden gebruikt, dan wel ook voor professionele doeleinden.

Nieuwe liften

Het lijkt evident: enkel “veilige” liften mogen worden geïnstalleerd in een gebouw. Om te bepalen wat veilig is, worden aan de installateurs, fabrikanten, importeurs en distributeurs van liften, tal van technische vereisten opgelegd.

Maar daar stopt het niet: het is vervolgens belangrijk om bij het gebruik van de lift ook de nodige veiligheidsvoorschriften te respecteren.

Bestaande liften

Hiervoor voorziet de regelgeving dat tijdig de nodige moderniseringswerken moeten worden uitgevoerd, zodat de liften kwalitatief en veilig zijn en blijven. Worden deze werken niet tijdig uitgevoerd, dan mag de lift niet langer gebruikt worden.

Daarnaast moet - éénmaal een lift geplaatst is - de veiligheid ervan ook naar de toekomst toe gegarandeerd blijven. Hiertoe moeten een aantal acties verplicht ondernomen worden:

  • regelmatig preventief onderhoud laten uitvoeren door een onderhoudsbedrijf;

  • regelmatige preventieve inspecties laten uitvoeren door een Externe Dienst voor Technische Controles (= EDTC) (vb.: BTV, Vinçotte);

  • een 15-jaarlijkse risicoanalyse laten uitvoeren door een EDTC;

  • een dossier samenstellen en bijhouden dat toegankelijk moet zijn voor alle belanghebbenden en onder meer alle documenten m.b.t. onderhoud, inspecties en modernisatie bevat.

Blijkt tijdens deze controles dat er ernstige risico’s voor de veiligheid van de gebruikers ervan bestaan, dan moet het gebruikt van de lift onmiddellijk stopgezet worden in afwachting van de nodige aanpassingswerken.

Verplichte vermeldingen

Elke lift moet, op een goed zichtbare plaats in de lift zelf, volgende vermeldingen voorzien:

  • het identificatienummer en het bouwjaar (indien gekend)

  • het maximale gewicht dat via de lift mag worden vervoerd

  • het maximale aantal personen dat in de lift mag staan

  • de adresgegevens van de beheerder of de te contacteren verantwoordelijke in geval van problemen

  • de naam van de dienst van de EDTC

  • de naam van het onderhoudsbedrijf

De inlichtingen zoals meegedeeld op deze pagina zijn louter van algemene aard en kunnen geenszins als sluitende professionele juridische adviesverlening aangepast aan specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden worden beschouwd.

Gerelateerde video's

26 verzekeringen in mede eigendom
Speel video af
Syndicus
Ik verkoop mijn woning die verhuurd is Welke stappen moet ik ondernemen Wikimmo
Speel video af

Ik verkoop mijn woning die verhuurd is. Welke stappen moet ik ondernemen? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed huren Woonvastgoed verkopen Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren Vastgoedportefeuille optimaliseren Syndicus
Wat is het reglement van interne orde wikimmo
Speel video af

Hou rekening met het reglement van interne orde! - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed huren Woonvastgoed kopen Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Bedrijfsvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren Syndicus
Ik verkoop mijn woning die verhuurd is Welke stappen moet ik ondernemen Wikimmo
Speel video af

Ik verkoop mijn woning die verhuurd is. Welke stappen moet ik ondernemen? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed huren Woonvastgoed verkopen Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren Vastgoedportefeuille optimaliseren Syndicus
Wat is een basisakte Wikimmo
Speel video af

Wat is een basisakte? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed huren Woonvastgoed kopen Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Bedrijfsvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren Syndicus
Welke kosten en lasten zijn voor de verhuurder Wikimmo
Speel video af

Welke kosten en lasten zijn voor de (ver)huurder? - Wikimmo

Ondernemen Bedrijfsvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren Syndicus

Ook interessant om te lezen

Zoekopdracht

Dewaele zoekt voor jou

Een ruim bedrijfspand, een villa in 't groen of een appartement aan zee. Laat ons weten wat je precies zoekt en ontvang als eerste het meest recente (en discrete) aanbod in je mailbox. En dit nog voor het op de vastgoedwebsites wordt gepubliceerd!

Zoekopdracht bewaren Bekijk het aanbod

Wij maken gebruik van cookies om jouw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij tracking- en advertentiecookies te gebruiken om jouw websitebezoek persoonlijker te maken. Ben je benieuwd naar deze gepersonaliseerde advertenties? Klik dan op “Akkoord”(met ons privacybeleid). Lees meer

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.