Een afgewerkte woning kost handenvol geld. Door te kiezen voor een "naakte" cascobouw, koop je eigenlijk enkel het skelet. Je kan dan flink besparen door de woning nadien zelf af te werken volgens je eigen budget. (ik ga Bouwen, 31 mei 2018)
Wie op zoek is naar een eigen woning, heeft verschillende keuzes. Ofwel koop je een bestaand huis of appartement ofwel een stuk grond en bouw je daar een woning op, ofwel kies je voor een sleutel-op-de-deurformule. Minder bekend is de cascowoning als goedkoper alternatief: je koopt dan een wind- en waterdicht gebouw waarvan de dragende constructie en de buitenafwerking helemaal in orde zijn. Voor de verdere voltooiing van de woning sta je zelf in. "De lagere aankoopprijs van een cascowoning is een belangrijke troef", weet Filip Dewaele van vastgoedmakelaarskantoor Dewaele. "Een pand dat wind- en waterdicht is, kost gemiddeld 30 à 35 procent minder dan een afgewerkte woning. Daardoor liggen ook de notariskosten bij aankoop lager. Voor wie handig is en veel tijd heeft, valt deze formule zeker te overwegen. Je kan de woning in alle rust afwerken volgens je eigen budget en spreidt zo de betalingen volgens je financiële mogelijkheden."
"Door die werken zelf uit te voeren, eventueel met de hulp van vrienden en familie, kan je bovendien extra besparen", stelt architect Paul Van Welden. "Als je rekening houdt met een gemiddelde prijs van 600 euro per vierkante meter voor de afwerking, waarin een winstmarge van 10 procent zit voor de aannemer, spaar je voor een woning van 200 vierkante meter minstens 12.000 euro uit. Reken je daar nog de gratis werkuren bij, dan kan de winst oplopen tot 50.000 euro." "Een bijkomend voordeel is het feit dat je niet gebonden bent aan de smaak van de ontwerper of verkoper. Je werkt alles af in alle vrijheid. Bovendien is er geen omgevingsvergunning vereist: je mag binnenin zoveel veranderen als je wil, zolang er geen structurele wijzigingen gebeuren. Je kan eventueel rechtstreeks een beroep doen op verschillende aannemers: de coördina-tiekosten en de winst van een algemene aannemer vallen zo weg. Ook de keuze van de leveranciers van bouwmaterialen is helemaal vrij." Volgens Van Welden kost een aanpassing aan het concept van een cascowoning ook veel minder dan bij een sleutel-op-de-deurproject. "Bouwpromotoren rekenen elke wijziging flink door, omdat de koper meestal geen inzage heeft in een begrotende meetstaat en de eenheidsprijzen niet kent", zegt hij. "Eventuele besparingen laten zich doorgaans in mindere mate voelen. Wanneer je echter zelf de afwerking op jou neemt, ben je veel minder afhankelijk van de willekeur van prijsaanpassingen."
Weet wel dat cascowoningen sterk kunnen verschillen. Soms dienen bijvoorbeeld nog alleen de badkamer en keuken geïnstalleerd te worden, maar in andere gevallen moet je nog vloeren en muren afwerken, binnendeuren plaatsen, een trap laten installeren, de water-, ventilatie-, elektriciteits- en verwarmingsinstallatie voorzien, leidingen leggen, de riolering en voorzieningen laten aansluiten... Maak voor de budgettering van je kosten dus vooraf een lijstje van de nog uit te voeren werkzaamheden. Hou ook in het achterhoofd dat, hoewel de aankoopprijs van een cascowoning relatief lager ligt, je nog altijd een bepaald budget opzij zal moeten houden voor de voltooiing. En ondanks het feit dat een wind- en waterdicht gebouw sneller opgeleverd wordt dan een afgewerkt pand, bestaat de kans dat het nog een tijdje zal duren vooraleer je effectief in het huis zal kunnen. Wanneer je in afwachting hiervan een appartement moet huren, wegen de hiermee gepaard gaande kosten op je budget.
Een pand dat wind- en waterdicht is, kost gemiddeld 30 à 35 procent minder dan een afgewerkte woning. Daardoor liggen ook de notariskosten bij aankoop lager
"Bovendien moet je voor de afwerking van een cascowoning alle werkzaamheden zelf opvolgen", waarschuwt makelaar Filip Dewaele. "Mogelijk zal je ook minder druk kunnen zetten op eventuele aannemers, omdat je - in tegenstelling tot een bouwpromotor - slechts een eenmalige klant bent. Maar de grootste valkuil bij de aankoop van een cascowoning is een foute inschatting van de nog uit te voeren werken. Als je geen ervaring hebt, onderschat je wellicht de kosten, de tijd en de energie die hierin kruipen." Architect Paul Van Welden bevestigt hoe belangrijk de ervaring is. "Bij gebrek aan knowhow en expertise bestaat de kans dat je door een foute coördinatie bepaalde werkzaamheden zal moeten overdoen", weet hij. "In dat geval betaal je drie keer: een keer om iets fout te doen, een keer om het af te breken en een keer om het opnieuw te doen. Een klassiek voorbeeld is vloerisolatie of een dekvloer die te dik wordt aangebracht, waardoor de muuropeningen voor de binnendeuren niet meer hoog genoeg zijn. Of leidingen die onder de chape elkaar kruisen, waardoor de finale vloer er niet meer overheen kan."
Tekst: Roel van Espen
Een ruim bedrijfspand, een villa in 't groen of een appartement aan zee. Laat ons weten wat je precies zoekt en ontvang als eerste het meest recente (en discrete) aanbod in je mailbox. En dit nog voor het op de vastgoedwebsites wordt gepubliceerd!
Wij maken gebruik van cookies om jouw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij tracking- en advertentiecookies te gebruiken om jouw websitebezoek persoonlijker te maken. Ben je benieuwd naar deze gepersonaliseerde advertenties? Klik dan op “Akkoord”(met ons privacybeleid). Lees meer